Coborare pe gheata: Kyle Croxall a castigat Red Bull Crashed Ice 2012

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Canadianul Kyle Croxall a castigat Campionatul Mondial de Coborare pe Gheata la Quebec in fata a 100.000 de spectatori, obtinand locul doi dupa finlandezul Arttu Pihlainen, ajutat sa ia titlul cand fratele sau, Scott, a intrat intr-un zid spre sfarsitul cursei.

A fost cea mai dramatica etapa de Coborare pe Gheata din istoria Red Bull Crashed Ice, Pihlainen parand ca se indreapta catre titlu pana in ultima parte a cursei finale. Liderul campionatului, Kyle Croxall trebuia sa termine cel putin pe locul doi pentru a castiga titlul, dar pompierul canadian era cu mult in urma fratelui sau, Scott, pe locul trei, timpul scurzandu-se in favoarea finlandezului care se indeparta tot mai mult de grup. Dar Scott Croxall a intrat brusc intr-un zid, dupa o saritura dificila, cazand pe gheata, permitandu-i astfel lui Kyle Croxall sa ajunga pe locul doi, Canada obtinand primul titlu mondial din istoria sportului. Kyle Croxall, pe locul doi in 2010 si 2011, a terminat anul cu 3000 de puncte, cu doar 40 inaintea lui Pihlainen (2960), Scott Croxall iesind pe trei(2300).

 

O victorie dulce-amaruie pentru Pihlainen, campionul din 2011

A fost a sasea victorie din cariera pentru laudatul profesor de educatie fizica si a patra oara cand castiga la Quebec, versiunea „mai inghetata” a circuitului Monaco din Formula 1. Dar Pihlainen a venit in Canada cu gandul de a pleca acasa cu Mini-ul care e oferit campionului mondial. Pana spre sfarsitul cursei, parea ca are titlul asigurat inainte ca Scott Croxall sa cada. Ross Thompson din Canada a primit premiul Mini Rookie pentru cel mai bun nou venit.

 

„Ma simt grozav”, a declarat Croxall, un atlet bine facut cu picioare iuti care a castigat primele doua curse din 2012 in Saint Paul, Minnesota (SUA) si Valkenburg (Olanda) inainte sa se impiedice in Are (Suedia) si sa termine pe 13, pierzand aproape toate sansele la titlu. A recunoscut ca s-a bucurat cand l-a vazut pe fratele sau cazand in fata sa. „M-am bucurat foarte tare sa vad asta”, dar atat el cat si Scott au negat faptul ca ar fi o „intelegere in familie”.

 

Rezultatele din Quebec: 1. Arttu Pihlainen (FINLANDA), 2. Kyle Croxall (CANADA), 3. Scott Croxall (CANADA), 4. Adam Horst (CANADA), 5. Paavo Klintrup (FINLANDA), 6. Gabriel Andre (CANADA), 7. Glenn Bakx (OLANDA), 8. Derek Wedge (ELVETIA), 9. Martin Niefnecker (GERMANIA), 10. Jim de Paoli (ELVETIA).

 

Campionatul Mondial : 1. Kyle Croxall 3000 puncte, 2. Pihlainen (FINLANDA) 2960, 3. Scott Croxall 2300, 4. Horst (CANADA) 2190, 5. Klintrup (FINLANDA) 1660, 6. Mels (GERMANIA) 1296, 7. De Paoli (ELVETIA) 1260, 8. Braun (ELVETIA) 1164, 9. Mueller (ELVETIA) 1019, 10. Lavrov (RUSIA) 760.

(Articol primit de la Red Bull Romania. Foto: Joerg Mitter, Andreas Schaad si Sebastian Marko)